Expeditie Don Bosco • Vernieuwde Don Boscocursus


Wees moedig en laat je niet leiden
door wat anderen denken of doen
(Giovanni Bosco)

BELANGRIJK

In het schooljaar 2024-2025 starten we met een vernieuwde editie. Alhoewel de kern behouden blijft, zal het 'wanneer en waar' van hieronder er helemaal anders uitzien en zal alles in een nieuw jasje steken. 

SITUERING

De grote uitdaging voor ieder salesiaans werk is de aanpak van Don Bosco op een eigentijdse en authentieke manier gestalte te geven. Door de traditie in gesprek te brengen met hedendaagse inzichten uit de menswetenschappen en met de ervaring van leerkrachten en opvoeders, krijgt dit waardevolle erfgoed toekomst. Aan die toekomst bouw je niet alleen. Wil jij hier je schouders mee onderzetten dan biedt dit vormingstraject, de zogenaamde ‘Don Boscocursus’, jou de nodige achtergronden, inspiratie en ondersteuning.

DOELGROEP

Je bent overtuigd van de waarde van het preventief systeem van Don Bosco. Daarom wil je grondig kennismaken met zijn leven, werk en inspiratie. Je engageert je om zijn aanpak te actualiseren en zijn overtuigingen en gedrevenheid door te geven in jouw werkcontext.

WAT MAG JE VERWACHTEN?

  • Je krijgt een helder zicht op de tijd waarin Don Bosco leefde, de keuzes die hij maakte en zijn manier van omgaan met jongeren.
  • Je maakt kennis met wat Don Bosco’s aanpak typeerde en wat hiervan vandaag nog de essentiële en werkzame bestanddelen zijn.
  • Je ontdekt hoe zijn aanpak jou kan inspireren als persoon en professional.
  • Je hebt handvatten en een concreet plan om je verworven inzichten in te zetten en door te geven in jouw omgeving.
  • Je breidt je Don Bosconetwerk uit.

WERKWIJZE

In dit programma werken we theoretisch, praktisch én ervaringsgericht.

  • We verkennen samen de belangrijkste aspecten van Don Bosco’s leven, zijn pastorale bewogenheid en zijn pedagogische keuzes. Wat kreeg hij mee van thuis? Wat deed hem kiezen voor de meest kwetsbaren? Hoe probeerde hij geloof door te geven? Wat typeert zijn aanpak?
  • In de methodische aanpak geven we doorheen de cursus creatieve impulsen mee om met de opgedane kennis ook zelf aan de slag te gaan.
  • Door uitwisseling van ervaringen met andere cursisten word je uitgedaagd om de vertaling te maken naar je eigen context.

WANNEER&WAAR

Het hele traject bestaat uit 10 vormingsdagen: 8 losse dagen en 1 tweedaagse. Een jaar later is een terugkommoment voorzien.
De vormingsdagen zijn gepland op een donderdag van 9.30 tot 16.00 uur. De thuisbasis is meestal Don Bosco Oud-Heverlee, maar we gaan ook geregeld op locatie.

INVESTERING

Het programma loopt over een periode van één schooljaar, met maandelijks één dag vorming en een tweedaagse in januari. We verwachten een aanwezigheid op alle vormingsdagen.
Kostprijs voor het hele traject € 625
Materiaal, maaltijden, koffie en de tweedaagse zijn inbegrepen

BEGELEIDING

Annemie Tuts, Maarten Meeus