Op deze pagina kan je zoeken naar documenten, methodieken, presentaties, achtergronden, vieringen, … rond Don Bosco of het salesiaanse opvoedingsproject. Je kan zoeken op trefwoord, op type document of op thema.
Momenteel zijn we de downloads terug aan het aanvullen en staat nog niet alles online, waarvoor onze excuses. We proberen dit zo snel mogelijk in orde te brengen. 

Vind je iets niet of werd er in jouw organisatie een initiatief, project, viering... rond Don Bosco of het salesiaanse opvoedingsproject ontwikkeld, dan geven wij dat graag een plek op onze website. Ze kunnen een bron van inspiratie zijn voor andere geïnteresseerden. Je documenten zijn welkom via vormingenanimatie@donbosco.be

Assistentie bij jongeren

Powerpoint met handvaten en inzichten over wat assistentie kan zijn en betekenen voor jongeren en hoe je dit als leerkracht/opvoeder kan invullen.

'Don Bosco als opvoeder, reflectie vanuit drie biografieën'

De biografie van Domenico Savio (1859) en de biografische schetsen van Michele Magone (1861) en Francesco Besucco (1864) horen tot de belangrijkste pedagogische en spirituele documenten van Don Bosco. Ze zijn een geslaagde narratieve illustratie van zijn overtuigingen en vormingspraktijk gedurende de eerste twintig jaren van zijn engagement. Don Giraudo reikt ons een aantal sleutelelementen aan om de kern van de pedagogische boodschap van Don Bosco te begrijpen. Hij toont aan hoe ze een rijke synthese vormen van het salesiaanse preventieve systeem.

Teasers

Enkele teasers die je op voorhand of naderhand kan gebruiken om mensen te prikkelen.

Don Bosco en de Bijbel

Alles wat Don Bosco deed, werd gevoed door zijn geloof en zijn sterke Godsverbondenheid. Wilfried Wambeke gaf in de aanloop van 200 jaar geboorte van Don Bosco wekelijks een korte uiteenzetting over ‘Don Bosco en de bijbel’. Hierin lezen we hoe Don Bosco in contact kwam met de Bijbel, hoe hij er door geboeid werd en hoe hij de boodschap van het evangelie bij de jongeren en de gewone mensen bracht.

Het zijn telkens kleine insteken die ons helpen de spirituele ervaring van Don Bosco beter te begrijpen, maar ook om onze eigen salesiaanse spiritualiteit meer te kunnen beleven en doorgeven.

Assistentie, de essentie van het preventief systeem

De essentie van het preventief systeem van Don Bosco is de assistentie. Deze these vormt het uitgangspunt van dit achtergrond artikel van de hand van Rik Biesmans. Hij belicht naast het promotionele aspect van de assistentie ook het voorkomende aspect. Zijn voorbeelden beperken zich niet tot de leerkracht op de speelplaats, maar omvatten heel verschillende aspecten van het opvoedingswerk.

#Don Bosco #assistentie #preventief systeem #pedagogie #opvoeden

Assistentie op de werkvloer

Handreiking om assistentie op de werkvloer voelbaar te maken

Assistentie onder de aandacht brengen

Een aantal slagzinnen die men in Don Bosco Sint-Pieters-Woluwe heeft gebruikt om het thema assistentie onder de aandacht te brengen

Beleidsmatige verankering van assistentie

Een zelfevaluatie-instrument dat kan ingezet worden om de verankering van assistentie in de organisatie in beeld te brengen.

Salesiaans lesgeven

In dit document reflecteert Pol Raes over het werken vanuit het salesiaans opvoedingsproject in de dagelijkse realiteit van het lesgebeuren. De vragen en oriëntaties willen leraars en opvoeders behulpzaam zijn om op een salesiaanse wijze - in het spoor van en in dialoog met Don Bosco - zijn dagelijkse onderwijsopdracht aan te pakken en in te vullen.

Spel - Vragenlijst voor een groepsgesprek rond assistentie

Vragen, eventueel in spelvorm te gebruiken, om in gesprek te gaan over assistentie in de praktijk.