Don Bosco Vandaag


Via deze podcast willen we jullie meer over Don Bosco's aanpak en de huidige toepassing van zijn opvoedingspraktijk vertellen. We doen dit niet alleen, maar steeds met inbreng en medewerking van jongeren en ervaringsdeskundigen uit het werkveld. 

Verhelderen en inspireren dat zijn onze doelstellingen. Laat ons gerust weten wat jullie er van vinden! 
Als je na het beluisteren, denkt aan inspirerende personen of projecten uit je eigen omgeving die kunnen bijdragen aan onze podcasts, horen we het graag. 

Wie niet helemaal bekend is met het medium podcast kan onder de afleveringen meer info vinden over het beluisteren en abonneren. 

t


Podcast 'Don Bosco Vandaag' #9 - Stilvallen & Herbronnen

Aan het begin van de vakantie staan we niet geheel toevallig stil bij het thema ‘Stilvallen en herbronnen’. Wat is de meerwaarde? Hoe vind je rust? Hoe ging Don Bosco er mee om?

Neem zeker de tijd om even te luisteren en … stil te vallen.

We danken Juf Isabelle en Juf Christel (Vrije Basisschool Don Bosco De Pinte) voor hun verhaal, de kleutertjes Lewis, Lowie, Basil en June voor hun oprechtheid en Dieter Verpoest (SDB Oud-Heverlee) voor de link met Don Bosco. Maarten Van Eeckhout (Don Bosco Genk) doet ons op het einde mijmerend stilvallen.

Fijne vakantie!
Podcast 'Don Bosco Vandaag' #8 - Engagement

We zijn aan aflevering 8, of de derde aflevering van de tweede jaargang, van onze podcast ‘Don Bosco Vandaag’ toegekomen.

We staan stil bij ‘Engagement’ als centrale thema. Wat is de kracht van engagement? Wat drijft mensen om dit te doen? En zelfs: wat levert het op voor hen? Zeker luisteren om weer mooie en warme verhalen te ontdekken.

We danken Eefje Vermassen (Pedagogische Begeleidingsdienst) voor haar verhaal, Daan, Laura en Lena (Speelplein Oud-Heverlee) voor hun inzet en Dieter Verpoest (SDB Oud-Heverlee) voor de link met Don Bosco. Maarten Van Eeckhout (Don Bosco Genk) legt er naar goede gewoonte een strikje rond.


Engageer je snel om te luisteren!

Podcast 'Don Bosco Vandaag' #7 - Vieren

De tweede aflevering van de tweede jaargang van onze podcast ‘Don Bosco Vandaag’ staat online.

We gaan deze keer dieper in op ‘Vieren’, met name het ‘hoe’, het ‘wat’ en het ‘waarom’? Zeker luisteren om te ontdekken welke krachten er in schuilen.

We danken Juf Hilde en Juf Malin (Don Bosco Heverlee) voor hun inbreng en Colette Schaumont voor de link met Don Bosco. Maarten Van Eeckhout (Don Bosco Genk) legt er naar goede gewoonte een strikje rond.
Wederom het luisteren waard.
Podcast 'Don Bosco Vandaag' #6 - Kwetsbaarheid

De eerste aflevering van de tweede jaargang van onze podcast ‘Don Bosco Vandaag’ staat online.

We gaan deze keer dieper in op ‘Kwetsbaarheid’. Een thema dat in onze salesiaanse organisaties zeker een belangrijke rol speelt. Hoog tijd dus om daar even bij stil te staan. Luister snel om meer te weten te komen!

Je zal trouwens merken dat de invulling van onze podcast licht gewijzigd is op basis van jullie feedback.

We danken Hanne Van Hoof, Miel en Aladine (Don Bosco Hoboken) voor hun inbreng en Dieter Verpoest (sdb, Oud-Heverlee) voor de link met Don Bosco. Maarten Van Eeckhout (Don Bosco Genk) legt er naar goede gewoonte een strikje rond.
Wederom het luisteren waard.
Podcast 'Don Bosco Vandaag' #5 - Wisselstroom

De laatste aflevering, nummer 5, van de eerste jaargang van onze podcast ‘Don Bosco Vandaag’ is er.

‘Wisselstroom’ is de titel van deze aflevering en typeert mooi het thema ‘Inspiratie’. ‘Stroom’ als een bron van energie, maar net wisselstroom omdat de wisselwerking met anderen van belang is. Luister snel om je te laten inspireren!

Jonathan Wolfs (Don Bosco Helchteren) en Tim Van Wambeke (Jeugddienst Don Bosco) zetten samen met Colette Schaumont (VIA Don Bosco) het geheel onder spanning. Luc Snoeckx (Medewerkers van Don Bosco Hechtel) zorgt voor de verdere geleiding. Enkele hoofdanimatoren testen de weerstand en Maarten Van Eeckhout (Don Bosco Genk) verzorgt ten slotte de zekeringenkast.
Wederom het luisteren waard.Podcast 'Don Bosco Vandaag' #4 - Kapstok

De podcastreeks ‘Don Bosco Vandaag’ is aan aflevering 4 gekomen. ‘Kapstok’ is de titel van deze aflevering, die gaat over authenticiteit. Wat dit precies inhoudt en wat de link is met Don Bosco kan je te weten komen door te luisteren.

Nele Vanlancker (Internaat Kinderland, Kortrijk) en Zr. Hilde Huysentruyt (Kinderland Kortrijk) steken samen met Bart Decancq (Don Bosco Onderwijscentrum) de kapstok in elkaar.
Hij wordt creatief vormgegeven door Birgit Tavernier en Joke De Mesmaecker (OBC De Waai, Eeklo). Enkele jongeren uit Eeklo testen de stevigheid en Maarten Van Eeckhout (Don Bosco Genk) nodigt ons uit onze jas aan de kapstok te hangen.
Wederom het luisteren waard.


Podcast 'Don Bosco Vandaag' #3 - Tandpasta

We zijn toe aan aflevering 3 in onze podcastreeks ‘Don Bosco Vandaag’. De titel van deze aflevering is ‘Tandpasta’ en we staan stil bij 'Respect voor de ander'. Nieuwsgierig wat het wordt? Dan moet je zeker snel luisteren.

Eveline Sanders (Dagcentrum De Wip, Halle) en Hanne Vandersteen (Don Bosco Genk) poetsen samen met Colette Schaumont (VIA Don Bosco) hun tanden.
De tandpasta wordt verder aan een smaaktest onderworpen door Glenn Gyselings (niet-begeleide minderjarigen in Don Bosco Vremde). Enkele studerende jongeren in Oud-Heverlee verzorgen de mondspoeling. Maarten Van Eeckhout (Don Bosco Genk) draait tot slot het dopje weer op de tube.
Wederom het luisteren waard.
Podcast 'Don Bosco Vandaag' #2 - Banden plakken

Deze tweede aflevering kreeg de titel 'banden plakken', want bij opvoeden is het een beetje zoals bij fietsen: het is belangrijk dat je goede banden hebt, toch als je ergens wil geraken. En wanneer je band (met jongeren) stuk gaat is het sterk aangeraden deze te herstellen. Verbondenheid, kwalitatief aanwezig zijn, in dialoog gaan met de jongeren … is deze keer onze insteek. 

We kunnen nog meegeven dat Paula Berghs (Internaat Sint-Pieters-Woluwe) voor de lijm zorgt, Nele Onraedt (Hechtel) voor de plakkers en Bart Decancq (Oud-Heverlee) voor de band (met Don Bosco). Zij worden bijgestaan door de deskundige hersteldienst van de Toeza in Halle BuSO en enkele jongeren uit Halle TI op de trappers. Maarten Van Eeckhout (Genk) pompt tot slot de band terug op.
Wederom het luisteren waard.


Podcast 'Don Bosco Vandaag' #1 - Kan je fluiten?

In deze eerste aflevering staan we stil bij de krachtgerichte insteek die Don Bosco hanteerde bij zijn jongeren. De vraag 'Kan je fluiten?' aan Bartolomeo Garelli staat hiervoor symbool. 

Samen met Sofie Blom (Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen), Sanne Sondervorst (Don Bosco Groenveld) en Bart Decancq (Don Bosco Onderwijscentrum) gaan we op zoek naar wat deze positieve insteek betekent voor opvoeden vandaag en de deugd die we er allemaal van mogen ervaren. De jongeren uit Don Bosco Haacht en leerkracht Kristof Van Campenhout geven deze podcast verder een eigen stem. Met een mijmering breit Christa Borré een eind aan deze podcast. Veel luisterplezier!

Wat is een podcast?

Een podcast is een audiobestand dat je kan beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Heel handig: je luistert waar en wanneer je ook maar wil naar nieuws, informatieve of persoonlijke verhalen. Thuis in de zetel, onderweg in de auto of op de trein, tijdens het lopen ... het is wat je zelf verkiest. 

Luisteren kan op twee manieren

1. Via een podcastapp. Je kan de podcast online beluisteren of downloaden zodat je eender waar en wanneer (ook zonder internet) via je smartphone of tablet naar de podcast kan luisteren. Een voordeel is dat je je eenvoudig kan abonneren (subscribe, volg of abonneer) zodat je een melding krijgt als er een nieuwe podcast te beluisteren is. 

Podcastapps vind je in Google Play (voor Android) of de App Store (voor iOS). Voorbeelden hiervan zijn Spotify, Google Podcast, Apple Podcasts, Castbox ... Als je de app geïnstalleerd hebt, zoek je naar de podcast 'Don Bosco Vandaag'

2. Via onze website. Dit kan via de computer, op je smartphone of tablet. Je bent online terwijl je luistert. Als je niet via een app gaat luisteren kan je je hier inschrijven als je op de hoogte gebracht wil worden wanneer er een nieuwe podcast beschikbaar is.