Opnieuw van Don Bosco vertrekken


In gesprek met Maria Mazzarello

Iedereen die geïnspireerd is door de persoon van Don Bosco en Maria Mazzarello en hun omgang met de jeugd wordt telkens opnieuw uitgedaagd om zijn ervaringen in gesprek te brengen met de traditie én met de hedendaagse opvattingen en overtuigingen. Hun leefwereld is niet meer de onze. Wat zij aanvoelden over opvoeden en jongeren-pastoraal vraagt om een vertaling naar onze tijd en onze context. De dialoog tussen de traditie en actuele inzichten voorkomt een eenzijdige benadering en maakt hen nog steeds tot relevante inspiratiebronnen voor deze tijd.

Don Bosco Vorming & Animatie wil bijdragen tot die dialoog en zoveel mogelijk geïnteresseerden uit Vlaanderen en Nederland bij dit gesprek betrekken.

Achtergrond bij het thema

In 1864 komt Don Bosco, tijdens een van zijn herfstwandelingen met de jongens, in Mornese. Daar ontmoet hij Maria Mazzarello, die zich samen met een aantal vrouwen inzet voor de meisjes van het dorp.

Don Bosco en Maria Mazzarello vinden elkaar in een gelijkaardige visie en stichten samen de Dochters van Maria Hulp der Christenen.

Zij deden voor meisjes wat Don Bosco deed voor jongens. Tot op de dag van vandaag brengen de zusters het gedachtegoed van Don Bosco en Maria Mazzarello bij de tijd.

Invulling van het thema

In het leven van Maria Mazzarello neemt het spirituele moederschap een belangrijke plaats in. “Moeder zijn” vertaalt zich voor haar in toewijding, zorg en groei zowel naar God als naar degenen die haar zijn toevertrouwd en haar medezusters. Daarbij is Maria van Nazareth een bron van inspiratie. Naar haar voorbeeld begeleidde Maria Mazzarello de eerste zustergemeenschappen in het op weg gaan met jongeren.

In haar uiteenzettingen verdiept Eliane Petri de ervaring van het “opvoedend moederschap” van Maria Mazzarello. Deze vorm van moederschap inspireert de zusters wereldwijd om zich in te blijven zetten voor een actuele jeugdpastoraal die aansluit bij de leefwereld van de jongeren.

Doelgroep

Iedereen die zich door Don Bosco wil laten inspireren, is van harte welkom: salesianen, zusters van Don Bosco, leerkrachten, opvoeders, salesiaanse medewerk(st)ers, vrijwilligsters van Don Bosco, oud-leerlingen, sympathisanten.

Datum en plaats

Zaterdag 9 maart 2024
van 9.45 uur tot 16.00 uur

Don Boscolaan 15
3050 Oud-Heverlee
België

Info en inschrijvingen

€ 30, inclusief broodjesmaaltijd en koffie.
Betaling kan enkel ter plaatse.
Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk, graag voor 1 maart 2024.